1. březen a opět "Martenice"

Převzaté svátky, jakými jsou např. Halloween nebo Sv. Valentýn, už nikomu nepřijdou zvláštní. Proto jsme se porozhlédli po okolních státech a s blížícím se jarem se opět zastavili v Bulharsku.

Našli jsme tam asi nejkrásnější místní zvyk. Prvního března si totiž všichni Bulhaři navzájem vyměňují červenobílé náramky z vlny. Někdo jich má na ruce i několik desítek, podle toho, kolik lidí ten den potká.

Moc krásný zvyk. Martenice je symbolem zdraví (červená barva) a štěstí (bílá barva), svého nositele by měla chránit před zlými silami a zaručit úspěch. Zajímavé je, že se tyto drobnosti nosí na ruce nebo oděvu tak dlouho, dokud neuvidíme prvního čápa nebo rozkvetlý strom, na který se pak přivazují. U nás neobvyklé, ale zcela určitě milé.

Jelikož se v našich obchodech podobné drobnosti koupit nedají, zhotovily si je děti opět podle svých představ při zájmové činnosti a v rámci multikulturní výchovy i v letošním roce. Těší se, že vás obdarují náramky nebo kouzelnými amulety z příze v podobě holčičky, které se říká Penda a chlapce jménem Pižo. Až budete některou z těchto věcí přivazovat na rozkvetlou větev, měla by se splnit všechna vaše jarní přání.

 

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

28. února 2016