Martenice oznamuje příchod jara

V prvních dnech měsíce března si lidé v Bulharsku navzájem vyměňují "martenice" - okouzlující amulety, vyrobené z červené a bílé příze. Dávají se od 1. března (bulharsky se nazývá mart), po kterém se jmenují a nosí se až do jeho posledního dne. Podle tradice se říká, že martenica se má nosit na zápěstí nebo zavěšena na oblečení, dokud neuvidíte prvního čápa nebo vlaštovku, či první rozkvetlý strom. Poté martenicu sundejte a zavěšte na rozkvetlou větev. Tím zaručíte splnění všech vašich jarních přání.

Má-li martenica podobu chlapečka, jmenuje se Pižo, podobě holčičky se říká Penda. Martenice mají chránit majitele před zlými silami a také zaručit štěstí, zdraví a úspěch.

Na přiložených fotografiích můžete vidět, jak tuto cizí zvláštnost děti pochopily a jak se jim dařilo zhotovit martenice pro sebe i své blízké. 

Multikulturní výchova umožňuje žákům seznamovat se s rozmanitostí různých kultur, jejich tradicemi a hodnotami. Na pozadí této rozmanitosti si mohou lépe uvědomovat vlastní kulturní identitu, tradice a hodnoty. Současně se seznamují se základními specifiky národností, žijícími v našem státě. Toto jim pomáhá nacházet body pro vzájemné respektování, společné aktivity a spolupráci.

 

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

27. února 2015