Kaktusáři přišli za dětmi

Dnes v odpoledních hodinách přišli za dětmi do kaktusářského kroužku milí hosté. Byl to předseda Klubu kaktusářů z Kladna, pan Stehlík a jednatel klubu, pan Douša.

Při neformální besedě hovořili s dětmi o sukulentních rostlinách a jejich domovině. Donesli dětem velké množství časopisů o kaktusech. Společně v nich vyhledávali zajímavosti o jednotlivých druzích. Hovořilo se o květech, trnech, stanovištích, kořenech, které u některých kaktusů dosahují rozlohy 10x10 metrů nebo hloubky několika metrů. Děti viděly na fotografiích taktéž protiklady. Na jedné straně "jedlé" kaktusy a na druhé ty, kterým se vyhýbají ve volné přírodě i zvířata a pro člověka znamenají nebezpečí v podobě popálenin a to i ve chvíli, kdy kolem takovéto rostliny pouze prochází.

Hodinové, velice poutavé vyprávění mělo i originální závěr. Byl spojený se společným fotografováním a rozdáním odborných časopisů, které si děti na týden půjčily a odnesly domů. Po přečtení si mohou půjčit další a pochlubit se i zvláštními znalostmi, které při práci v kroužku získávají.

Anna Holeyšovská

 

14. února 2014