Historickou stezkou Buštěhradu

Znát dobře město kde bydlí, kde mají svoji rodinu, příbuzné, kamarády, ale také oblíbená místa, kde s nimi tráví volný čas, to je přání mnoha dětí. Mohou pak s důležitostí sobě vlastní, poradit bloudícím turistům, návštěvám, rodičům, ale i spolužákům, co do naší školy dojíždějí z okolních obcí a měst.

Počátkem ledna 2014 se proto žáci vydali na první badatelskou výpravu do okolí. Vybraná místa a budovy viděli z oken svých tříd. Zájezdní hostinec, rodný dům Oty Pavla, jeho muzeum a rybníky. Pak následovala místa vzdálenější a 10.2.2014 proběhlo předposlední badatelské odpoledne přímo v centru bývalého hradu.

Severní opevnění hradu, nový dům s krakorcem, hradní kaple, západní brána a bašta, "Králíčovna", hradní nádvoří a žebro s koncovkou ve tvaru hlavy, tvrz a starý palác - dům s pavlačí, to byla nejčastěji opakovaná slova po návratu z vycházky.

Děti si u každého zastavení prohlédly dobové obrázky, přečetly informační tabulky a vyslechly vyprávění z kroniky města Buštěhradu, které se k danému místu vztahovalo. Měly možnost si všechny budovy osahat a pečlivě prohlédnout. V některých bydlí jejich spolužáci.

Badatelské putování bude zakončeno v příštím týdnu a následná činnost se přenese do oddělení. Děti se pokusí pamětihodnosti nakreslit, vymodelovat, popustí svoji fantazii při tvorbě makety hradu a jeho okolí v dobách dávno minulých.

Anna Holeyšovská

 

10. února 2014