Básník ve družině

Těsně před patnáctou hodinou začala dlouho očekávaná beseda a povídání s mladým, nadějným básníkem, Janem Mikešem. Za dětmi přijel v doprovodu slečny Bc. Jany Plaché, pracovnice Památníku Lidice, která celé setkání s zprostředkovala.

Po velice krátkém úvodu začaly pršet otázky, vztahující se k poezii a její tvorbě. Děti zajímal např. stránkový rozsah nejdelší básně, její časová náročnost, od kolika let básník verše píše. V předstihu měly připraveno velké množství dotazů, ale mnohé z nich vůbec nezazněly. Zřejmě velká vlídnost hosta způsobila, že byly spontánně nahrazeny úplně jinými otázkami, ve kterých se děti odvážily ptát i na záležitosti, zasahující do soukromí autora milostné poezie...

Povídání vystřídala dvě zastavení. Při prvním děti předaly vlastnoručně zhotovená a napsaná vánoční přáníčka i drobnosti z papíru. Druhé zastavení, které bylo současně rozloučením po velice zdařilé autogramiádě, spojené s prodejem knihy "Zájezd do vzpomínek" tvořila písnička. Tou se děti rozloučily se svým velice milým hostem i jeho doprovodem.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

19. prosince 2013