Festival Den poezie a křest knihy - 21.11. 2013

Již před sedmnáctou hodinou byl společenský sál ZUŠ Buštěhrad zcela zaplněn rodiči, rodinnými příslušníky i mnoha vzácnými hosty. Přišli si v rámci celorepublikového festivalu připomenout výročí narození významného básníka, Karla Hynka Máchy a poslechnout texty básní, které si děti napsaly během tvůrčích dílen ve školní družině.

Recitace malých tvůrců se střídala se zpěvem souboru Duha, který na akordeon doprovodil Mgr. E. Červený. Premiérově také zazněla dětská hudební skladba sourozenců Javorčekových, opatřená jak jinak, než opět originálním textem. Pak už nastala toužebně očekávaná chvíle, kdy mezi děti vešel mladý básník Jan Mikeš, aby trpělivě odpovídal na jejich všetečné otázky. Nebyl mezi nimi náhodně. Přijal pozvání a přišel pokřtít v pořadí třetí, nově napsanou knihu básní, tentokrát s názvem "Veršování s mazlíčky".  Nežli tak učinil, vystoupili se zpěvem a hrou na kytaru žáci pěveckého a hudebního oboru ZUŠ Buštěhrad pod vedením pana učitele Petra Štěpána.

Tím však neskončila oslava narozenin již zesnulého básníka. Před budovou ZUŠ čekal na všechny přítomné malý ohníček, do kterého děti postupně vhazovaly papírové vlaštovky s texty známých básní. Dým, co z nich stoupal k nebi, jistě K.H.Máchu potěšil.

Děkujeme panu řediteli ZUŠ Buštěhrad B. Bednářovi za propůjčení sálu, městu Buštěhrad za povolení k pořádání veřejné akce a paní M. Žitníkové za krásné fotografie, které budou také ve fotogalerii.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

21. listopadu 2013