Předčítání s hosty - na pokračování po celý školní rok

Poslední den před podzimními prázdninami (25.10.2013) přišla do družiny předčítat pohádky paní Dana Musilová (maminka Petrušky ze třetího oddělení). Donesla knihu od Františka Hrubína "Špalíček veršů a pohádek" s ilustracemi Jiřího Trnky.

Pohodová chvilka tentokrát přilákala okruh posluchačů ve věku od šesti do deseti let. Možná i proto, že se děti začínají zvolna připravovat na listopadový poetický festival, je verše upoutaly. S neskrývaným potěšením se v některých známých pasážích přidávaly k předčítanému textu a to jim přinášelo velkou radost. 

Proto, když přišlo loučení s paní Musilovou, si děti vynutily přídavek  a další veršovanou pohádku. Za splněné přání a příjemně prožitý čas poděkovaly zazpíváním známé písničky. Dále pak pozváním na slavnostní večer, který bude věnován básním a památce narození K.H.Máchy.

V tomto článku najdete v průběhu celého školního roku veškerá předčítání s hosty, kteří za dětmi přijdou.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

Předčítání s babičkou (25.11.2013)

V době poledního klidu přišla za dětmi paní Alena Pospíšilová, babička Zuzanky a zdravotní sestřička v jedné osobě.

Přinesla s sebou tři knížky pro malé čtenáře. Po jejich představení a krátkém úvodu začalo předčítání z titulu KÁJA MAŘÍK. Děti pečlivě poslouchaly a zaznamenávaly slova, která v současné době nejsou často používaná nebo ta, jejichž obsah si neuměly vysvětlit. Byla však česká, a tak stačilo drobné doplnění a všem bylo jasné, že tato kniha nebude o neživotných počítačích, ale o stejně starém chlapci, který měl velice zvláštní záliby a nápady.

I toto předčítání skončilo originálně. Není poslední, další se uskuteční v blízké budoucnosti a děti se už nyní těší jak na paní Pospíšilovou, tak na další příběhy malého, nezbedného Káji.

Anna Holeyšovská


Předčítání s Adélčinou babičkou (3.12.2013)

Děti mají v oblibě veršovánky, vtipná říkadla i básničky. Dnešní předčítání proto velmi uvítaly. Bylo z moderních, krátkých veršovaných textů "Pohádky před usínáním". Vyslechly si pohádku "uštěkanou, veselou, jablíčkovou, krokodýlí" a mnohé další, protože každá z nich byla obsahově nenáročná a času na předčítání hodně. Básničky byly velice milé, vtipné, posílily představivost a dětem donesly nejen hodně úsměvů, ale i příjemnou náladu po celý zbytek odpoledne, kdy se k nim vracely a knihu si prohlížely.

Za originální čtení děkujeme paní Malé i Adélce, která svoji babičku mezi děti přivedla.

Anna Holeyšovská

Elenčina babička četla neobvyklé pohádky (13.12.2013)

Snad právě zajímavé datum v kalendáři způsobilo, že předčítání, které bylo s paní Vlčkovou, začalo velmi napínavě. V úvodu dostaly děti od vlídné návštěvy sladké pohoštění aby se jim lépe poslouchalo. Pak už se otevřela kniha se strašidelnými pohádkami od spisovatele Jiřího Žáčka. Jedna z předčítaných pohádek byla opravdu strašidelná, se spoustou kouzel, zlými i dobrými skutky. Všem se ale poslouchalo velice dobře, možná i proto, že bylo právě po obědě, čas poledního klidu a za okny vládl déšť, mlha a nepohoda.

Za neobvyklé čtení tentokrát děkujeme Elence, která k předčítání svoji babičku přesvědčila a pohádku společně s ní vybrala.

Anna Holeyšovská

Paní Alena Pospíšilová opět mezi dětmi (11.2.2014)

Tak, jak slíbila, přišla dětem předčítat babička Zuzanky z knihy, která patří mezi klasickou dětskou literatu. Malý Bobeš od J.V.Plevy se představil v úvodní kapitole a hned bylo všem jasné, že s tímto hochem se dočkáme nejednoho dobrodružství. Na dnešní ukázku však navázala i neplánovaná beseda. Byla nejen o slušnosti a chování dětí ale vztahovala se i k vysvětlování málo používaných slov (např. rychtář, fara, plavení koní...).

Paní Pospíšilové velmi děkujeme za čas, který dětem věnovala a těšíme se na její příští, slíbenou návštěvu.

Anna Holeyšovská

Třetí předčítání s paní Alenou Pospíšilovou - 9.4.2014

Mach a Šebestová, pes Jonatán, utržené kouzelné sluchátko a jednoduchá kouzla. Ve družině byl dnes ke slyšení příběh ze známé knihy, která se stala předlohou pro známý televizní seriál.

Děti s velkým zaujetím poslouchaly a nikdo v té chvíli, kdy paní Pospíšilová předčítala netušil, co všechno se bude dít po jejím odchodu. Děti, inspirované úsměvným dějem se rozhodly, že jejich další volnočasové aktivity budou pro tento den ve znamení zvířátek. A tak se pustily do staveb pelíšků pro malá koťátka, předváděly kočičí způsoby, které změnily na králičí nebo kuřecí. Odpoledne ve znamení zvířecích mláďat přineslo mezi jiným i upozornění na to, že určitá pravidla ve způsobu chování platí nejen mezi lidmi.

Děkujeme paní Pospíšilové za vlídné odpoledne s knihou a těšíme se na další návštěvu.

Anna Holeyšovská

 

26. října 2013