Výstava - uzavírání kaktusářské sezóny

Již před osmou hodinou ranní přicházeli první návštěvníci na výstavu, kterou ve staré budově školy připravili žáci z kaktusářského kroužku. Sukulentním rostlinám u nás končí období vegetace, přestávají přijímat vodu, nekvetou, ukládají se k odpočinku, ze kterého se budou pozvolna probouzet až na začátku března.

Kaktusy a sukulenty, které byly k vidění, jsou pouze částí celé sbírky, o kterou žáci pravidelně pečují. Nejmladší se spíše zajímají o zalévání a přesazování, starší sbírají informace o pěstování a nejstarší děti už pojmenovávají jednotlivé druhy a rody.

Doprovodný materál výstavy byl tvořen fotografiemi kvetoucích kaktusů a jejich kresbami, včetně upomínkových drobností, které opět zhotovily děti v rámci volnočasových aktivit.

Letošní rozloučení s kaktusy mělo od předcházejících let jednu výraznou odlišnost. Přišel rekordní počet návštěvníků, obdivovatelů, významných hostů, sponzorů i pedagogů a žáků školy, což potvrzuje i množství velice milých zápisů ve výstavní knize.

Za osobní návštěvu a podporu dětí při rozvíjení jejich záliby děkujeme paní ředitelce Mgr. K. Krečové, všem členům ČZS - Klubu kaktusářů Kladno, JUDr. M. Červenclovi a zaměstnancům Památníku Lidice, manželům Stříbrným z Prahy - letitým příznivcům, sponzorům, kteří stáli u zrodu kroužku před deseti lety a pomáhali založit sbírku, rodičům dětí a pedagogům školy.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

26. září 2013