Film o nás

V pátek odpoledne 31.5.2013 navštívili školní družinu zajímaví hosté. Byl to pan B. Douša z Českého zahrádkářského svazu v Kladně, který s sebou přivedl filmovou dokumentaristku Alici Masters z Anglie.

Hosté nepřišli dětem nic vyprávět nebo nabízet, ale nechali si od nich ukazovat a vysvětlovat vše, co se naučily v kaktusářském kroužku. Chtěli zaznamenat veškeré jejich snažení ve vztahu k rostlinám, živé přírodě, ale i výtvarnému umění a hudbě.

Děti se opravdu snažily. Předvedly pracovní postupy od vyfoukávání semen, jejich výsevů, pikýrování, přesazování, ošetřování proti plísním a škůdcům, až ke kresbám kaktusů a znalostem o jejich domovině - Jižní Americe. Kromě jiného si pozorně  prohližely fotografie z Mexika, na kterých v přírodním terénu vyhledávaly a rozpoznávaly kaktusy, co pěstují ve družině na okenním parapetu.

Z materiálu, pořízeného při této činnosti vznikne film. Ten jeho autorka zašle na filmové festivaly dokumentárního filmu u nás i v zahraničí.

Filmařka, jejíž přírodovědné dokumenty jsou k vidění na jednom z našich televizních kanálů, v produkci společnosti International Geography, se zajímá o geografické vzdělávání v Evropě. Dále o to, jak pozitivně ovlivňují vyhraněné zájmové činnosti v oblasti přírody naše děti, ale i dospělé. Jak mění jejich postoje, návyky, hodnoty, city a celkově ekogramotnost.

Fotografie z akce budou z technických důvodů uveřejněny později.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

1. června 2013