Za kaktusy do Památníku Lidice

Kaktusářská sezóna je na svém začátku a ti, kteří se věnují této ušlechtilé zálibě, pečlivě sledují rostliny a očekávají první květy.

V Památníku Lidice, ve výstavní síni Pod Tribunou, byla za hudebního doprovodu dívek ze souboru Duha, slavnostně zahájena jedna z prvních okresních výstav sukulentních rostlin. 

Členové Klubu kaktusářů Kladno přizvali i tentokrát k účasti naše děti. Ty tak dostaly možnost prezentovat malou kolekci sukulentů a kaktusů, včetně čtrnáctidenních výsevů.

V místnosti, plné zajímavých květin, byly k vidění také fotografie z kolébky kaktusů - Jižní Ameriky a drobné kresby žáků z kaktusářského kroužku.

V odpoledním čase si přijely prohlédnout výstavu děti ze všech oddělení školní družiny. Do Buštěhradu se vracely pěšky. V malých igelitových sáčcích si odnášely zakoupené kaktusy. Těmi doplní nebo nově založí svoji soukromou sbírku.

Okouzlený výraz dětských tvářiček jen potvrzoval slova botanika, etnografa, spisovatele, cestovatele a vlastence, V.A.Friče: "Daruj někomu - i nepříteli - kvetoucí kaktus a je ztracen."

Děkuji vedení Památníku Lidice za možnost vystavovat v jeho významných prostorách.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

16. května 2013