Návštěva Lidické galerie v Lidicích

Dnešní pochmurné počasí doprovázelo skupinu dětí, která se vydala za poznáním do celoročně otevřené galerie moderního umění.

Lidická sbírka byla založena díky Siru Barnettu Strossovi v šedesátých letech minulého století a soustřeďuje stovky výtvarných děl 20. a 21. století od umělců z mnoha zemí světa. Projekt "Čtyři malá zastavení" pak seznamuje velice poutavou a hravou formou děti od pěti do patnácti let nejen s vystavenými uměleckými díly.

O tom všem se nedočkavé děti přesvědčily okamžitě po vstupu do reprezentativní haly galerie, kde se jich okamžitě ujala paní průvodkyně Chmelíková. O umění s nimi pak trpělivě hovořila přímo u vystavených kreseb, maleb, koláží, grafik, fotografií, soch i dalších, neobvyklých exponátů. Povzbuzovala je při bádání a odpovídala na časté a všetečné otázky.

Druhá část návštěvy se odehrávala ve výtvarné dílně, kde na základě dojmů z viděného, vytvářely děti vlastní kresby a dokonce projektovaly stavbu originální, soukromé galerie. Radostnou a tvůrčí atmosféru ohrožoval pouze čas, který plynul při zajímavé činnosti velice rychle. Proto si někteří malí autoři odnášeli své práce k dokončení do družiny a další domů. S jinými se budeme zcela určitě k dnešní nosné návštěvě vracet po celý týden a snažit se při tom o nenásilný rozvoj jejich výtvarných představ i fantazie.

Fotografie k návštěvě v Lidické galerii najdete také ve fotogalerii školní družiny.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

19. února 2013