Projekt a školní družina

V týdnu od 15. 10. - 19. 10. 2007 jsme s žáky hovořili o zdraví, vitamínech, oblékání, sportování a péči o své okolí více, než v jiných dnech. Zapojili jsme se do celoškolního projektu "Zdravý životní styl".

Vzhledem k věku diskutujících /6 - 10 let/ jsme se jen zlehka dotýkali různých témat. Na krátkých vycházkách do okolí jsme zaevidovali rozmístění kontejnerů na třídění odpadu a co se s ním děje dále, vyhledávali žáci. Pomáhali jim v tom starší spolužáci, sourozenci a rodiče.

Všichni se snažili využívat internetových informací, nechyběly údaje z encyklopedií, časopisů a novin. Další skupina žáků zjišťovala, zda může malé dítě zhodnotit některý odpad. Z barevných plastových lahví děti zkoušely vytvořit originální obrázky do oken. Papír posloužil při výrobě leporela ve kterém byly kresby a fotografie správného oblékání ve všech ročních obdobích, kresby ovoce a zeleniny.

Nejmladší děti připravovaly ovocné a zeleninové jednohubky, pekly jablka. Chutnalo všem. Někdo poprvé rozkrajoval ostrým nožem ovoce na plátky nebo držel v ruce škrabku na zeleninu. Nejstarší žáci sušili křížaly. Všichni získali nové zkušenosti, rozšířili si dovednosti, poznali nové pracovní postupy. Na hádky nebyl čas, každý měl plné ruce práce.

Dívky, které zajímá tanec více než chlapce, vytvořily krátké cvičení s hudbou pro své kamarády. Při veřejné prezentaci, která probíhala ve vestibulu staré budovy školy je odměnilo přihlížející publikum velkým potleskem.

Také hoši se zapojili svým sdělením o sportu. Někteří pravidelně trénují kopanou, hokej nebo tenis. Vyprávěli o potřebě člověka sportovat, sdělovali své zážitky ze zápasů, prezentovali se vkusnými kresbami se sportovní tematikou a pozvali všechny děti na své sportovní zápasy.

Všichni se těší na další projektový den nebo týden, ve kterém se otevřou doposud neprozkoumaná témata. Jménem všech vychovatelek školní družiny chci poděkovat rodičům za to, že aktivně podporovali své děti při řešení a plnění všech úkolů a za materiální pomoc, kterou poskytli našemu zařízení.

Anna Holeyšovská

 

21. října 2007