Návštěva z Lidic

Dne 10. dubna 2012 odpoledne přišli za dětmi vzácní hosté. Lidické dítě, pan Pavel Horešovský a lidická žena, paní Milada Cábová.

Společně se s dětmi potkávají v Památníku Lidice při významných událostech. To ale většinou nezbývá čas na klidné a důstojné povídání o událostech, které se přehnaly Lidicemi 10. června roku 1942 a měly své smutné pokračování v letech dalších. 

V úvodu vzpomínal pan P. Horešovský na všechny děti ze starých Lidic, připomenul  smutné osudy těch, co se do Lidic už nikdy nevrátily a řekl žákům i část svého životního příběhu.

Jak se žilo v Lidicích před válkou i během ní, o tom všem vyprávěla malým posluchačům srozumitelně a jasně paní M. Cábová.

Plánovaná půlhodinová beseda se prodloužila o dalších třicet minut. Žáci byli totiž velice zvídaví a měli ke svým hostům spoustu otázek. Nejvýraznější odpověď na jednu z nich se všichni dozvěděli v závěru. "Důležité je, aby se už nikdy tragedie Lidic neopakovala." 

Se svými hosty se rozloučili nejen potleskem, ale i písničkou, která měla být specifickým poděkováním za všechna vyřčená slova.

Anna Holeyšovská

 

10. dubna 2012