Martenička aneb jak vítají jaro jinde.

Příští týden mají děti jarní prázdniny. Právě během této doby přijde první jarní měsíc. Když uvidíte někoho, jak nosí v březnu červeno-bílou ozdobičku, možná to bude martenička. Dotyčný ji dostal od někoho, komu na něm záleží, nebo dokonce od baby Marty. Přišel její čas, měsíc březen (bulharsky mart) a začíná být veseleji. Tak začalo dnešní zajímavé vyprávění, které pro děti zpracovala Margarita Troševa.

Jaro vítězí nad zimou a zlem. Aby bylo definitivní, zaklínali temno lidé vynášením Moreny, Morany, Smrtky. V Bulharsku měla a má podobný smysl martenica. Dává ji tam 1. března každý každému, nezávisle na věku a pohlaví.  Nejdůležitější je jednoduchá a všechny oslovující symbolika. Marteničkami se přeje štěstí, zdraví, dlouhá léta. Koupíte je všude. Tradičně to jsou dva střapečky, jeden z červené a jeden z bílé vlny, ale v dnešní době mají marteničky nejrůznější podoby.  Zdobí se jimi nejen lidé, ale také auta, domy, tramvaje, kabelky... Svátek není spojen s dárky, penězi, formálními akcemi. Nejzákladnější "pravidlo" je nosit marteničku až do chvíle, kdy uvidíte prvního čápa nebo jednoduše do konce března či do chvíle, kdy si všimnete rozkvetlého stromu. Pak ji přivážete na jeho rozkvetlou větvičku.

Prvního března se v Bulharsku zhotovují marteničky také ve školkách a školách. Děti si rády pověsí všechny, a pak chodí jako veteráni ověnčení řády.

Protože se na jaro velice těšíme, zkusili jsme si tuto aktivitu také a to s týdenním předstihem, vzhledem k začínajícím prázdninám. Seznámili jsme se navíc s velmi hezkým svátkem, který nikdo nevnímá jako dětinskost nebo zbytečnost. Nyní se může stát, že i vy budete prvního března obdarováni neobvyklou ozdobičkou.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

23. února 2012