Zdravá výživa

V pátek odpoledne 10.2.2012 se přesně 78 dětí ze všech oddělení shromáždilo ve školní herně. Během celého týdne se věnovaly problematice, spojené se stravováním. Na závěrečné vyhodnocení a zajímavou besedu za nimi proto přišel vedoucí stravování školní jídelny, pan Radek Zeman.

Pod jeho vedením děti hovořily o oblíbených pokrmech, obědech, chování ve školní jídelně, zásadách hygieny, doplňovaly do pyramidy potraviny, důležité pro zdravý růst lidského těla. Hovořilo se o vitamínech, minerálních látkách i stopových prvcích, potřebných ke zdárnému vývoji dětského organismu. Řeč se vedla o sladkostech a pochutinách stejně, jako o množství stravy, které je potřeba nejlépe v pěti nevelkých dávkách během dne sníst.

V malém průzkumu jsme např. kromě jiného zjistili, že pouze ve čtyřech rodinách dětí se nikdy nevaří polévka. Následovalo vyhodnocení správně zodpovězených otázek, vzorně sestavených jídelníčků a potravinové pyramidy.

Děti si odnesly drobné ceny, které jim po nějaký čas připomenou dnes získané nové informace a příjemné odpoledne.

V příštím týdnu budeme sledovat, co během dne pijeme. Zaměříme se na různé druhy nápojů, jejich kvalitu, složení, dodržování pitného režimu a jeho význam pro udržení našeho zdraví.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

10. února 2012