Coleoptera - brouci - 1. část

Celý první školní týden si děti vyprávěly své zážitky z prázdnin.

Vzpomínaly na mořské pláže, bazény, projížďky na kolech, výlety do přírody a neobvyklá dobrodružství. Mezi nimi byla i setkání s bodavým hmyzem, zvířaty a brouky. Právě tyto malé i větší zázraky živé přírody, některé děti volně ztvárňovaly. 

Dnes odpoledne 9. září se shromáždily ve vestibulu před svými družinami, obrázky zveřejnily a pozvaly všechny spolužáky na "Přehlídku brouků". Ocenění - velký potlesk - získal každý, kdo svoji kresbu dokončil.

Co by to však bylo za přehlídku bez překvapení. Na všechny čekalo vyprávění o broucích, jejich výskytu, způsobu a délce života, pojmenování a významu. Ukázky ze sbírek si pak většina dětí měla možnost prohlédnout pod lupou. Pokud vás zajímá s  jakými druhy se děti setkaly, zkuste rozluštit, co je: Phosphuga atrata, Rutpela maculata, Oxythyrea funesta, Phyllopertha horticola, Anoplotrupes stercorosus. Otázky nebraly konce. Bádání a zkoumání, společně se zvídavými otázkami se přeneslo během odpoledne na školní zahradu.

Toto neobvyklé téma ze živé přírody ale neopouštíme. V dalším školním týdnu na nás čeká pokračování, které bude mít neméně zajímavý průběh.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

9. září 2011