Loučení se zimou

Větrné odpoledne a nebe plné mraků provázelo dnes děti na cestě do Lidic. Jejich první zastavení patřilo místu u Glorietu v Památníku Lidice, kde se zúčastnily odhalení pamětní desky akademické sochařce Marii Uchytilové. Právě tam zazpívaly svoji první písničku a se všemi přítomnými hosty, rodiči a návštěvníky se přesunuly k sousoší dětí.

Symbolickému vítání jara předcházelo položení květin k sochám zavražděných dětí, a pak stíhala jedna píseň druhou, nechyběl jednoduchý tanec, ani přizvání nejmenších žáčků z MŠ Lidice ke společné produkci. 

Závěr byl určen vodě, vodníkům, hastrmanům, hastrmankám, kachničkám, ale i dešti. Největší rozloučení však patřilo Moreně, která byla vhozena energicky do potůčku aby se mohlo s plnou sílou ujmout své vlády dlouho očekávané jaro. 

Pietní územi ožilo na krátkou dobu zpěvem padesáti dětí z obou zařízení, jejich tleskáním, výskáním a dupáním malých nožiček, aby se posléze opět vrátilo ke svému důstojnému tichu, které nutí nejen dospělé návštěvníky k vážnému zamyšlení.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

31. března 2011