Malá holčička je opět v Památníku Lidice

Dnes 17.1.2011, v den nedožitých osmdesátých sedmých narozenin akademické sochařky Marie Uchytilové, byla v Památníku Lidice slavnostně odhalena nová socha malé holčičky v sousoší s názvem "Památník dětských obětí války". Tu původní odcizil v polovině měsíce listopadu neznámý vandal.

Přesně ve 14,00 hod. byla zahájena malá slavnost za účasti lidických žen, přeživších dětí, velmi významných osobností kulturního a společenského života, mnoha rodičů, návštěvníků Památníku Lidice a novinářů. 

Kulturní program tvořilo vystoupení dětí od nejmladší věkové kategorie až po nejstarší čtrnáctileté interprety.

S milou písničkou přišli nejmenší zpěváčci z MŠ Lidice. Následovalo odhalení sochy, které bylo v režii Kačenky Müllerové, společně s jednou ze studentek gymnázia Thomase Manna z Prahy 8. Kristýnka Fojtková následně položila za celou družinu k sousoší kytici, a pak už přednesly děti z družinového souboru Duha písničky se zimní a dětskou tematikou, proložené žertovnými básničkami. Jejich hlásky podpořil hrou na kytaru pan učitel Petr Štěpán ze ZUŠ Buštěhrad. Program zakončil čtyřmi skladbami DPS Sluníčko z Kladna pod vedením Mgr. Evy Moučkové.

Dnešním znovuobnovením sochy malé holčičky, která se vrátila zpět do rodného údolí,  bylo ukončeno dvouměsíční snažení mnoha dárců - dětských i dospělých - a lidí dobré vůle z celé naší vlasti i ze zahraničí. Naše děti byly u toho a zcela určitě si budou tyto chvíle dlouho pamatovat.

Děkuji za výraznou pomoc řediteli Památníku Lidice JUDr. M. Červenclovi, řediteli ZUŠ Buštěhrad B. Bednářovi a rodičům dětí za soustavnou podporu.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

17. ledna 2011