Angličtina se školní družinou

Skupinka dětí se zájmem o anglický jazyk přivítala 23.10.2010 krátce po třinácté hodině ve staré budově školy pana Barend de Geus, historika z Holandska, který se zajímá o minulost naší země. 

Děti se v anglickém jazyce nejprve představily, potom provedly hosta školou, hovořily o jejím stáří, pěkných učebnách, vyučovacích předmětech i kamarádech.

Pak se mluvená angličtina přesunula ze školy do Památníku Lidice. Provázení známým místem začalo v dosud stále vonícím Růžovém sadu, kde všichni zjistili, že jejich host  má velmi blízký vztah ke květinám.

Následovala cesta k sousoší dětí a hrobu lidických mužů. Děti ve věku od devíti do dvanácti let vytvořily pracovní skupinu a usilovně lovily v paměti jednoduché věty i známá anglická slova, která by se dala použít při konverzaci. Chtěly co nejvíce přiblížit místo, kterým se procházelo. Někdy z toho byl trošku zmatek, ale nejdůležitější informace byly úspěšně předány.

Při cestě do Lidické galerie se už veškerý ostych dětí ztratil. Zjistily mnohé informace o panu Barend de Geus, protože otázky přímo pršely: "Máte děti? Máte velký byt nebo dům? Co rád jíte a pijete? Máte nějaké koníčky a zvířecí miláčky? Máte v České republice hodně přátel?..." Největším překvapením bylo i anglické vtipkování, o které se pokusila a velice dobře zvládla děvčata z pátého ročníku - Evička a Natálka. 

Rozloučení s hostem se konalo v Lidické galerii při prohlídce Mezinárodní dětské výtvarné výstavy. Tam všichni se zájmem shlédli nejen vystavená díla, ale i videofilm, na kterém letošní  nejmladší čínský medailista, čtyřletý Kin Gi Laua, maloval své obrazy.

Milé odpoledne se poněkud protáhlo, a tak se poslední ze zúčastněných vraceli domů až kolem půl páté odpoledne. Určitě jim ale zůstanou v paměti zajímavé chvíle a první zkušenosti získané při rozhovorech v angličtině.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

23. října 2010