Podzimní výlet v Lidicích

Dnes 23.9.2010 v 5:08 středoevropského letního času vstoupilo Slunce do znamení Vah a nastává podzimní rovnodennost. Skupina dětí, složená ze zástupců všech oddělení, prožila první podzimní den plný slunečních paprsků a modré oblohy v Památníku Lidice a v Lidicích.

Děti chodí do Lidic několikrát do roka, přesto byla jejich dnešní návštěva opět jiná. První kroky je zavedly do Růžového sadu. V záplavě krásných a vonících růží si našly ty své, které vysadily na podzim loňského roku. Daří se jim náramně díky kvalitní péči zkušených zahradníků.

Pak následovala cesta k fontáně a dál, až ke stromu, který byl do Lidic darován dětmi z daleké Moravy. "Ptáčci z keramiky na jeho kmeni mu jistě tajně zpívají některou oblíbenou písničku, proto je tak pěkný." Řekla nejmladší Nikolka z první třídy.

Za chvíli všichni stáli před nejdůležitějším cílem výletu - Sousoším dětí - od prof. M. Uchytilové. Okolí bylo bez návštěvníků a turistů, naši skupinu doprovázela pouze jediná maminka s miminkem v kočárku. Možná proto se děti posadily bez zábran do trávy před sochy a dlouze si prohlížely jejich smutné tváře. Pak jen tak, bez přípravy a obav, co tomu řeknou přihlížející návštěvníci nebo hosté, zazpívaly úryvky z pěti lidových písniček. Jakoby chtěly povědět těm, co je slyšet nemohou, že už opět začala škola a dnes je krásný, první podzimní den.

Následovala pochvala pro všechny, ale bylo nutné pomýšlet na zpáteční cestu.  Nezbývalo, než zapálit vyhaslé svíčky, položit kytičku, dokonce i obrázky od prvňáčků, kteří chodí do školy pouhé tři týdny. Zazněla otázka, co by si ještě děti na tomto místě přály. Odpověď sedmiletého Matýska a Natálky byla téměř shodná: "Kdyby tak ty sochy mohly obživnout a jít si s námi hrát"...

Cesta do školy byla spojená s nejrůznějším povídáním, návštěvou krásného dětského hřiště v Lidicích, ale i hlazením pejska Lucinky, která bydlí tamtéž.

Podzim je tady a děti se těší na jeho další dny.

Děkuji mamince Terezky, paní Chalupové, za milý doprovod během celého výletu.

Anna Holeyšovská

 

23. září 2010