Nejen vítání ptačího zpěvu

Slunečné a teplé odpoledne bylo jako stvořené pro první vycházku mladých ornitologů a dalších zájemců. V jarní přírodě se rozhodli přivítat ptačí zpěv, který se ozývá stále častěji a razantněji nejen ze školní zahrady.

Při vstupu do malého větrolamu zaujal pozorovatele kosí pár a rehek zahradní se svým krásně zbarveným cihlovým bříškem. Z korun stromů se ozývala pěnkava, stehlík, sýkorka. Najít malého zpěváčka ve spleti větví a listů bylo hodně obtížné. Výbava kvalitními dalekohledy nechyběla, ale manipulace s nimi byla pro mnohé děti obtížná. Proto se budou před příští výpravu za poznáním více věnovat pravidelnému tréninku a nenechají se odradit drobnými začátečnickými neúspěchy.

Malou motivaci už mají. Taková ryba na stromě se jen tak nenajde a neuvidí. V Buštěhradě jsou dva velké rybníky. Občas k nim zalétne volavka nebo kormorán. S největší pravděpodobností si v nich některý z těchto velkých ptáků rybu ulovil a při svém letu nad lesíkem ji ztratil.

Všechny děti se zájmem pozorovaly malé opeřence v okolí svými dalekohledy až do samého konce dnešního programu. Velký úspěch však slavil i kůň Bertík, který se na návštěvníky přišel zvědavě podívat z nedaleké pastvy.

Anna Holeyšovská

 

29. dubna 2010