Mexiko a kaktusářský kroužek

Úderem šestnácté hodiny začala ve družině odborná přednáška s promítáním filmu z cesty za kaktusy po Mexiku, kterou pro děti i rodičovskou veřejnost připravili pánové L. Macák a Čermák. Přijeli ze Slánska a jsou členy spolku kaktusářů v Kladně, který sponzoruje materiálně i odborně zálibu našich dětí.

Všichni přítomní viděli téměř devadesátiminutový film s krásnými sukulenty, neobvyklou přírodou, pouštěmi, chřestýši, zajímavými živočichy a obřím hlavním městem, které má třicet milionů obyvatel. Celý snímek byl doprovázen výkladem pana Čermáka, autora, který patří v naší zemi mezi nejuznávanější odborníky, znalce rostlin v této oblasti a dal jméno několika zcela novým, dosud nepopsaným a neurčeným druhům kaktusů.

Film, citlivě přizbůsobený dětskému chápání byl velice poutavý a zaujal i přítomné dospělé diváky.

Získané informace nebyly jednostranné, jak by se někdo mohl domnívat. Všichni mohli slyšet zajímavosti o pěstování rostlin, rychlých proměnách přírody, cestování Mexikem, vztazích mezi lidmi, nebezpečích při turistice, ale i o finančních nákladech za měsíční pobyt v této vzdálené zemi atd..

Veškeré poznatky děti využijí v zájmové činnosti, ale také při vyučování, především pak v přírodovědných předmětech a zeměpisu.

Přednášky se zúčastnilo osmnáct dětí a sedm dospělých. Máte-li zájem, přijďte si poslechnout druhou část, která bude k vidění i slyšení na jaře tohoto roku.

Děkujeme oběma pánům za hezký program a sponzorský dar - kaktusy - pro naše pěstitele, které věnoval pan L. Macák.

Anna Holeyšovská

vedoucí vychovatelka

 

20. ledna 2010