Festival vědy (9. třída)

Letos poprvé jsme se vydali na Festival vědy na Vítězném náměstí v Praze. Dalo se předpokládat, že tam budou zastoupeny fakulty ČVUT a Vysoké školy chemicko-technologické, které sídlí v těsném sousedství.

Kromě nich jsme ale také viděli experimenty, které prováděli u stánku Technického muzea, dvou Lékařských fakult a Přírodovědecké fakulty UK, Úřadu průmyslového vlastnictví a Kriminalistického ústavu. Dokonce byla zastoupena Filosofická fakulta, Pedagogická fakulta, časopis ABC, Vysoká škola ekonomická a mnoho dalších.

Zapalovaly se bubliny v dlaních, levitovaly kelímky od jogurtu, praskaly balónky, vybuchoval zapálený vodík a létaly raketky. K vidění byly mikroskopované preparáty, termovize, sanitka - kamion, mobilní planetárium, zlomy v krystalických mřížkách, živí švábi a kudlanky, zázračné magnety a bezpočet dalších věcí. Opravdu věda v celé své komplexnosti.

Je skvělé, že se děti mohou podívat, osahat si a také ocenit, co nám věda přináší a umožňuje. Současně je to velká inspirace pro volbu povolání.

Je třeba ocenit kázeň deváté třídy v prostředcích hromadné dopravy i během akce a dochvilnost žáků. Také děkuji za všechny, kterým děti uvolnily místo během cesty autobusem.

Ing. Martina Svobodová

 

12. září 2017