9. třída Anthropoid

27. května 2017 jsme si připomínali 75. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který měl za cíl zejména upozornit světové velmoci na činnost československého odboje. Atentát provedli parašutisté skupiny Anthropoid vycvičení v Londýně s výraznou pomocí domácího odboje. Reinhard Heydrich na následky zranění zemřel, načež následovala masivní vlna zatýkání, výslechů a poprav domácího obyvatelstva. Mezi trestné akce patřila také likvidace obcí Lidice a Ležáky.

U příležitosti výročí atentátu jsme se s žáky 9. třídy vypravili do Prahy na program věnující se tomuto tématu. Nejprve jsme v jednom z nejstarších kinosálů Evropy, kině Lucerna, zhlédli koprodukční britsko-česko-francouzský film Anthropoid, který pochází z dílny britského režiséra Seana Ellise a na kterém jako odborní poradci spolupracovali také čeští historici Michal Burian a Zdeněk Špitálník. Druhý jmenovaný byl po projekci divákům k dispozici, aby zodpověděl dotazy týkající se filmu i události samotné, čehož také dva deváťáci využili.

Následně jsme se pěšky a poněkud krkolomně, sebekriticky uznávám ☺, přesunuli do Národního památníku na Vítkově, kde navazoval další program. Zde byly k dispozici věrné kopie výstroje a výzbroje parašutistů, včetně proslaveně poruchového samopalu Sten, který selhal i při atentátu. O tom, jak probíhal výcvik budoucích výsadkářů v Londýně, jak se dopravovali na místo určení a jak se snažili splynout po seskoku na okupované území, vyprávěli členové Československé obce legionářské.

Celkově se program vydařil, žáci byli spokojení a uvítali i lehké dobrodružství v podobě zajímavě zvolené cesty k památníku. Počasí nám také přálo, takže si troufám říct, že jsme strávili příjemný den plný historie.

Mgr. Zuzana Kozoňová

 

1. června 2017