Tvůrčí poetická dílna v místní knihovně

Podpora čtenářské gramotnosti a vztahu dětí ke knihám, začala již prvního září celorepublikovou kampaní "Celé Česko čte dětem". Děti si od té doby do dnešního dne vyslechly při pravidelném, každodenním předčítání, řadu pohádek, příběhů, zajímavých písemných sdělení, říkadel, veršovánek i vtipných básniček. 

Tato motivace je přivedla k tvůrčí práci. V odpoledním čase dovolily své fantazii, aby je zavedla mezi zvířátka, nadpřirozené bytosti, vysněné kamarády i milé vzpomínky na příjemně prožité letní dny. Začaly si pohrávat s písmeny, slovy, větami. Skládaly je a sestavovaly krátké, jednoduché texty. Každá tvorba potřebuje kromě jiného i patřičné porovnání. A tak se dnes vydala skupinka malých tvůrců do buštěhradské knihovny, aby poznala, jak píší poezii dospělí. Milá a ochotná paní knihovnice se okamžitě ujala nových návštěvníků, seznámila všechny s pravidly, kterými se musí všichni v tomto prostředí řídit, a pak už měly děti možnost brát do rukou publikace říkadel a básní pro nejmenší čtenáře.

Ke své velké radosti zjistily, že veršovánky, které v uplynulých dnech vytvořily (křest knihy, kterou si děti samy napsaly, bude 16.11.2016 od 17:00 hod. v Zámku Buštěhrad),  se podobají v mnohém těm, které pro ně píší spisovatelé. Následovalo listování v knihách poezie pro dospělé. Děti okamžitě zjistily, že tyto publikace jsou podstatně menší, nemají často žádné ilustrace a jsou hustě psané. Všechny postřehy a momentální nápady si pečlivě zaznamenávaly do svých tvořivých deníčků, se kterými pracují od začátku školního roku. 

Děkuji paní knihovnici Mgr. D. Čermákové, za veškerý čas a ochotu, kterou věnovala nejmladším dětem z našeho zařízení.

Anna Holeyšovská, vedoucí vychovatelka

 

3. listopadu 2016